Graviton SC


Ürün Ruhsatı ve Etiketi Graviton SC
Ürün Adı : GRAVİTON SC
Etken Madde : 100 g/L  Spirotetramat
Formülasyon Şekli : Süspansiyon Konsantre (SC)
Özelliği : Çift yönlü sistemik taşınma sayesinde mükemmel zararlı kontrolü sağlar.
Grubu : 23 İnsektisit
Çevreye Etkisi : Özel bir zehirlenme belirtisi yoktur.
    Önerilen dozlarda kullanıldığında ergin bal arıları ve bombus arılarına zararsızdır.
Antidotu : Hasta ilaçlı sahadan uzaklaştırılarak gerekli ilk yardım tedbirleri alınmalıdır.

Piyasaya Takdim şekli: 1 L

İLACIN UYGULANMAYA HAZIRLANMASI

ilaç önce ayrı bir kapta az miktar su ile karıştırılır. Aletin deposu yarıya kadar su ile doldurup karıştırıcısı çalıştırılarak hazırlanmış ilaç içine dökülür ve üzeri su ile tamamlanır. Hazırlanmış ilaç aynı gün içinde kullanılır.

KARIŞABİLİRLİĞİ

Diğer ilaçlar ile genelde karışabilir. Ancak, karışım yapılacaksa bir ön karışım testi ve fitotoksite testi yapılmalıdır.

KULLANMA ŞEKLİ

Önce gereken miktar ilaç ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Hazırlanan karışım yarısına kadar suyla dolu ilaçlama aletinin deposuna karıştırılarak ilave edilir. Depo gereken miktar suyla tamamlanır ve ilaçlamaya hazır hale getirilir. Hazırlanan karışım havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkinin her tarafını kaplayacak şekilde püskürtülür.

Armut pisillidine karşı sürgünlerin %15 ‘i bulaşıksa ve 2. ve 3. niflerin çoğunlukta olduğu dönemde ilaçlama yapılmalıdır.

Elma yeşil yaprak bitine karşı vejetasyon süresince 15 bulaşık sürgün görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır.

Şeftali yaprak bitine karşı çiçek tomurcuklarının belirmesinden popülasyonun ¾ adlı forma dönüşünceye değin 50 ağaçta 7 bulaşık dala rastlandığında ilaçlama yapılmalıdır.

Bağda turunçgil unlu bite karşı mücadele iki devrede yapılır.

Birinci Devre: Asmanın gövdesinde,  kabuklar da ıslaklık görülmeye başlandığı ve  unlu bit ‘in yeşil aksama doğru yürümeye başladığı devredir. Bu devrede koruklar yaklaşık nohut büyüklüğündedir.

İkinci Devre: Unlu bit ‘in yaprak ve salkımlara geçtiği, tanelerin sulanmaya başladığı devredir. Ancak birinci devrede zararlı birkaç asmada ve çok seyrek olarak bulunmuşsa sadece ikinci devrede ilaçlama yapılmalıdır. İlk devrede asmaların çoğunda bulaşma saptanırsa ve ayrıca ihraç edilen çeşitlerde her iki devrede de ilaçlama yapmak zorunludur.

Marulda yaprak bitine karşı 20-40 adet yaprakta lupla yapılan sayımlar sonucunda bir yaprağa düşen zararlı sayısı 10-20 adet ise mücadeleye başlamak gerekir. Bununla birlikte parazitoit ve predatörler gözlenerek ilaçlamalara karar vermeden önce faydalıların etkinliği dikkate alınmalıdır.

DİRENÇ YÖNETİMİ

GRAVİTON SC adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 23 olarak sınıflandırılmış bir insektisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, dayanıklılık oluşumunu engellemek veya geciktirmek için narenciye de bir zararlıya karşı bir sezonda bir defadan fazla kullanılmamalıdır. Önerilen doza uyulmalı düşük veya yüksek doz kullanılmamalıdır. Ağaçların her tarafı homojen bir şekilde ilaçlanarak iyi bir kaplama sağlanmalıdır. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip(Grup 23 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

                                               KULLANILDIĞI BİTKİ VE HASTALIKLAR
BİTKİ ADI HASTALIK ADI KULLANMA DOZU VE DÖNEMİ SON İLAÇLAMA İLE HASAT ARASI SÜRE (GÜN)
Armut Armut psillidi
(Cocopsylla pyri)
100 ml/100 L su
Nimf-ergin
21
Elma

Elma yeşil yaprak biti

(Aphis pomi)

50 ml/100 L su

Nimf-ergin

21
Şeftali Şeftali yaprak biti
(mysuz persicae)
75 ml/100 L su
Nimf-ergin
75 ml/100 L su
Larva
21

Dut kabuklu biti

(pseudaulacaspis pentagona)

Bağ

Turunçgil Unlu bit

(planococcus citri)

100 ml/100 L su

Nimf-ergin

14
Marul Yaprak bitleri 75 ml/da 7

Şeftali yaprak biti

(mysuz persicae)

Pamuk yaprak biti

(Aphis gossypii)

Marul yaprak biti

(Nasonovla ribisnigri)

Dış Mekan
Süs Bitkileri

Dut kabuklu biti

(Pseudaulacorpis pentagona)

75 ml/100 L su 21